SOPPA // SCONES




Trevlig måndag på er! Min måndag har faktiskt varit rätt trevlig, hann med ett bra gympass på förmiddagen, och hela eftermiddagen blev det jobb. Väl hemma hjälptes pappa och jag åt med en ändå lyxig måndagsmiddag, med tända ljus och hela familjen samlad. Delar med mig av recepten nedan :-)
Ingredienser fullkornsscones:
8 dl dinkelmjöl fullkorn
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
100g smör
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
100g smör
4 dl mjölk/fil
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda dinkelmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tärna sedan ner och finfördela smöret i blandningen. Tillsätt därefter mjölk/fil och rör ihop till en deg. Låt sedan denna vila i ca 10 minuter innan du plattar ut 4st scones på en bakplåtspapperklädd plåt. Skär ett kors i varje med kniv, dutta några hål med gaffel i varje. In i ugnen i ca 12 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda dinkelmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tärna sedan ner och finfördela smöret i blandningen. Tillsätt därefter mjölk/fil och rör ihop till en deg. Låt sedan denna vila i ca 10 minuter innan du plattar ut 4st scones på en bakplåtspapperklädd plåt. Skär ett kors i varje med kniv, dutta några hål med gaffel i varje. In i ugnen i ca 12 minuter.
Ingredienser broccoli- och blomkålssoppa:
400g broccoli
400g blomkål
1 liter vatten
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Vi hade även i (mer mättande):
1 stor morot
5-6 småpotatisar
Gör så här:
Dela broccoli och blomkål i mindre bitar (även potatis och morot om ni valt det). Koka dessa i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka, ca 10 min. Häll av vattnet, och spara detta för att sedan använda till att göra buljongen av.
Koka upp 1 liter av "buljongvattnet" och blanda i fond. Häll sedan på lite av buljongen på grönsakerna och mixa med stavmixer till en jämn smet. Häll därefter på resten av buljongen tillsammans med grädde, salt och peppar. Slutligen, låt allt koka upp och stå och puttra i några minuter.
400g broccoli
400g blomkål
1 liter vatten
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Vi hade även i (mer mättande):
1 stor morot
5-6 småpotatisar
Gör så här:
Dela broccoli och blomkål i mindre bitar (även potatis och morot om ni valt det). Koka dessa i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka, ca 10 min. Häll av vattnet, och spara detta för att sedan använda till att göra buljongen av.
Koka upp 1 liter av "buljongvattnet" och blanda i fond. Häll sedan på lite av buljongen på grönsakerna och mixa med stavmixer till en jämn smet. Häll därefter på resten av buljongen tillsammans med grädde, salt och peppar. Slutligen, låt allt koka upp och stå och puttra i några minuter.